OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"

NEW START

 

 

new start

NEW START  svetski je preventivno-zdravstveni program, izrađen od strane eminentnih zdravstvenih stručnjaka sa Univerziteta „Loma Linda” u Kaliforniji.

NEW START uspešno primenjuju mnogi zdravstveni centri i sanatorijumi prirodnog lečenja širom sveta. Program ima za cilj da približi ljudima poznavanje i upotrebu prirodnih lekovitih resursa za održavanje zdravlja u njegovoj kompleksnosti.

NEW START vodi ka novom načinu života po principima osnovne definicije zdravlja Svetske zdravstve organizacije (WHO) koja glasi:

„Zdravlje nije samo odsustvo bolesti. Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog, socijalnog i duhovnog blagostanjačoveka.”

Program NEW START pokriva najširi spektar životnih navika, afirmiše pozitivne moralne i duhovne vrednosti, a njihovom primenom se maksimalno povećavaju faktori koji povoljno utiču na čovekovo fizičko, mentalno, duhovno i socijalno blagostanje.

Kada se ispravno i dugoročno primenjuje, program NEW START doprinosi smanjenju zdravstvenih tegoba i pruža nov pogled na zdravlje i način života. Radi se o osam jednostavnih principa:

 

ishrana
NUTRITION/ISHRANA

Pravilna ishrana je temelj dobrog zdravlja i regeneracije organizma. Prvobitna i najkorisnija ishrana sastoji se od voća, povrća, žitarica i orašastih polodava. Najvažniji dnevni obrok treba da bude doručak koji treba da sadrži najviše kalorija. Konzumiranje prirodne hrane značajno poboljšava prevenciju od mnogih oboljenja i zdravstvenih problema.

Saznajte više…

 vezbanje
EXERCISE/VEŽBANJE

Pokret je zakon života. Vežbanje rapidno poboljšava telesno zdravlje, i izrazito poboljšava stanje uma i duha. Fizičku kondiciju povećavamo aerobikom, strečingom, ili pilates vežbanjem. Kad god je to moguće najbolje je vežbati napolju u prirodi. Dokazano je da osobe koje najmanje 4 puta sedmično vežbaju po 40 minuta značajno smanjuju rizik od dobijanja infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti. Vežbanje utiče na smanjenje gojaznosti, a time i na postupno smanjenje i uspostavljanje kontrole krvno gpritiska. Najdostupnija, idealna vežba za sve jeste brzo hodanje. Jedna stara izreka kaže: „Svi imamo dva doktora, desnu i levu nogu.”

Saznajte više…

 
WATER/VODA

Oko 70% našeg tela čini voda. Zato je potrebno znati koliko, šta i kada piti. Čista voda je najbolja tečnost za telo. Dovoljno tečnosti u telu pomaže bubrezima da prečiste krv kako bi štetne materije izbacili preko urina. Našem sistemu za varenje voda je potrebna da bi resorpcija hrane bila maksimalna i da ne bi patili od zatvora. Voda je potrebna koži da bi bila glatka i sveža. Čak i kosti sadrže određenu količinu vode da bi sačuvale svoju gipkost i trajnost. Voda je neophodna kako u telu, tako i van tela — za održavanje higijene. Korišćenje vode u vidu hidroterapije (sauna, hladno tuširanje, različite kupke) ima veoma pozitivan efekat na zdravlje.

Saznajte više…

 sunce
SUN/SUNCE

Sunce je osnovni izvor energije za sve žive organizme na našoj planeti. Zahvaljujući ultraljubičastim zracima, Sunce deluje kao dezinfekciono sredstvo koje uništava mikrobe. Jedino uz pomoć sunčevih zraka, u koži se iz provitamina stvara vitamin D, koji je neophodan za ugradnju kalcijuma u koštano tkivo. Sunčevi zraci imaju značajnu ulogu u održavanju hormonalne ravnoteže kao i u pravilnom odvijanju biohemijskih procesa u toku metabolizma. Umereno izlaganje sunčevim zracima jača imunitet.

Saznajte više…

 trezvenost

TEMPERANCE/TREZVENOST 

Uživati u dobrim stvarima ali sa merom, da biste izbegli njihovu štetnost. To je mudar poduhvat iako je veoma težak. To znači praktikovati pravilnu ishranu, uravnoteženost u sportu, zabavi, na seksualnom području. Takođe, eliminisati alkohol, nikotin, kofein i druge štetne supstance uključujući i droge. Umerenost je nit koja se provlači kroz sve elemente NEW START programa.

Saznajte više…

 
AIR/VAZDUH

Prisutnost vazduha osnova je za život. Ako nestane vazduha duže od 5 minuta, mogu nastati trajna oštećenja mozga. Svakome ko želi da ima dobro zdravlje neophodno je da redovno provetrava prostoriju u kojoj boravi. Čist i svež vazduh uslovaljavaju zdravo strujanje krvi u telu. On osvežava telo čineći ga jakim i zdravim, dok istovremeno utiče na um obogaćujući ga staloženošću i vedrinom. On podstiče apetit i čini da varenje bude bolje, donosi zdrav i sladak san. Naučite da dišete duboko i da redovno vežbate na svežem vazduhu.

Saznajte više…

 odmor

REST/ODMOR

Regeneracija fizičke i duhovne snage zahteva kvalitetan san, za odrasle u dužini od 7 do 8 sati. Posle odmora treba da sledi aktivan rad, ali treba voditi računa da se ne preforsiramo i ne stresiramo. Veoma je korisno odvojiti jedan dan u sedmici za odmor sa porodicom, ili za molitvu, meditaciju/razmišljanje ili posetu prijateljima. Umerenost je nit koja se provlači kroz sve elemente NEW STARTA-a.

Saznajte više…

 poverenje
TRUST/POVERENJE

Poverenje je tesno povezano sa fizičkim zdravljem. Ono stvara preduslove za mentalno i socijalno zdravlje. Pozitivan stav i emocije kao što su ljubav, radost, vera i poverenje stvaraju odbrambene mehanizme imunog sistema. Pomoć drugima i izgradnja poverenja doprinosi zdravom stanju organizma u celini. Ispravne odluke čovek će donositi tada kada ima čvrsto poverenje u Boga.

Saznajte više…

 

Svim učesnicima klubova zdravlja  ovi se principi preporučuju kao optimalizacija ličnog životnog stila. Rezultati se pokazuju ne samo na kontroli osnovnih antropoloških vrednosti kao što su holesterol, krvni pritisak, masnoća u telu, već i u unutrašnjem osećaju vitalnosti, ličnog mira i radosnog života.

Odlučite se da za NOVI POČETAK (NEW START) u vašem životu.

OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"
Prikaži
Sakrij