Početna / Aktuelni događaji / Manifestacija „Promeni stav – budi zdrav“ povodom Svetskog dana bez duvanskog dima
OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"

Manifestacija „Promeni stav – budi zdrav“ povodom Svetskog dana bez duvanskog dima

Povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima, svuda u svetu pa i u našoj zemlji održaće se Bazari zdravlja. U Beogradu, nevladina organizacija Udruženje Život i zdravlje“ organizuje Bazar zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije  „dr Milan Jovanović Batut“, Kancelarijom za prevenciju pušenja i Udruženjem studenata farmacije a uz pomoć Kluba zdravlja Beograd, farmaceustkih kuća Farmanea i Hemofarm kao i Udruženja studenata medicine. Generalni sponzor manifestacije je Kompanija Zepter.

Bazar zdravlja će se održati u holu zgrade Kompanije Zepter na uglu Masarikove i Resavske ulice ( bivša zgrada Kluz-a) 31.maja, u vremenu od 11h do 17h.

  • U toku manifestacije građani će moći da izmere nivo šećera i masnoća u krvi, stepen fizičke aktivnosti, koncentraciju O2 u krvi i kapacitet pluća. Pušači će moći da izmere nivo CO u izduvanom vazduhu i dobiće savet kako da prestanu sa pušenjem kao i informaciju o savetovalištima za odvikavanje od pušenja.
  • Likovni radovi učenika nižih razreda osnovne škole biće izloženi a najbolji će biti štampani u Magazinu „Život i zdravlje“.
  • Na Bazaru će biti i predstavnici farmaceutskih kuća Farmanea i Hemofarm.
  • Pripremljeno je i posebno izdanje magazina Život i zdravlje, koji je posvećen temi „Štetnost pušenja cigareta – prednost sredine bez duvanskog dima“.
  • Istog dana u Hotelu Zepter, ul. Terazije 10, sa početkom u 14h održaće se  Akreditovani stručni seminar  za lekare, farmaceute, stomatologe, zdravstvene tehničare i zdrav. saradnike – sa temom Aktuelni pristupi u prevenciji i odvikavanju od pušenja. Predavači su lekari Instituta za javno zdravlje Srbije, i Zavoda za bolesti zavisnosti. Ulaz je slobodan a slušaoci dobijaju 5 poena.

Naučno je dokazano da je nikotin droga koja stvara vrlo jaku zavisnost. Kod nekih pušača  jačina zavisnosti je veća nego na heroin. Mali broj pušača priznaje da su zavisni od nikotina i da zato nastavljaju da puše, a u većini slučajeva povećavaju broj cigareta. Dokazi o mehanizmima putem kojih pušenje izaziva različita oboljenja, ukazuje na to da ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu. Ne postoji bezbedna količina duvanskog dima koja nije štetna po zdravlje i život pušača i svih onih u njegovoj okolini.

Samo prekid pušenja smanjuje rizik za sve posledice štetnog efekta upotrebe duvanskih proizvoda.

Prema istraživanju Američkog društva za rak, 70% pušača, pokušava da ostavi duvan, 10 -20% planira da to uradi sledećeg meseca, a 40% – 45% pokušava svake godine. Danas, spontano,  cigarete može da ostavi samo 0,1 do 0,2 posto pušača.

Svetska zdravstvena organizacija je preporučila niz mera za smanjenje broja pušača. I Srbija je potpisala i retifikovala Konvenciju… još .. godine. Ove godine povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima,  SZO posebnu pažnju poklanja izgledu paklice cigareta koja je na svoj način reklama za duvanske proizvode. Australija je još 2012. godine uvela takozvana bezlična pakovanja. Vaći deo površine paklice pokriva slikovno upozorenje, zatim tekst o štetnosti duvana a samo pri dnu je naziv brenda cigarete. Istraživanja su pokazala da je veliki broj pušača prestao zahvaljujući bas ovakvom pakovanju. Irska, Francuska i Velika Britanija uvode ovakva pakovanja od maja ove  godine.

 

 

 

OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"
Prikaži
Sakrij