Početna / Projekti / Promeni stav – budi zdrav
OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"

Promeni stav – budi zdrav

Statistički podaci iz 2008. godine pokazuju da je 347 miliona osoba na svetu bolovalo od šećerne bolesti i da se broj obolelih godinama povećava.

Četiri godine kasnije, 2012. godine, zbog posledica šećerne bolesti umrlo je 1.5 miliona ljudi, a više od 80% umrlih poticao je iz nerazvijenih ili srednje razvijenih zemalja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da će do 2030. šećerna bolest biti na 7 mestu kao uzrok smrtnog ishoda.

Stanje u Srbiji

Na osnovu podataka IDF-a i podataka Instituta za javno zdravlje Srbije, Registra za dijabetes, procenjuje se da 600.000 osoba ili 8,2% stanovnika Srbije boluje od dijabetes.

Dijabetes tip 2, koji čini preko 90% obolelih od šećerne bolesti, svake godine se dijagnostifikuje u proseku kod 16.000 stanovnika Srbije. Ono što zabrinjava je pojava ovog tipa dijabetesa i kod mlađih osoba, gojazne dece i adolescenata. Zbog blage simptomatologije, često godinama protiče neopaženo. Uglavnom se otkriva slučajno, kada su već prisutne komplikacije kao što su: bolesti srca i krvnih sudova, bolesti oka, bubrega i nervnog sistema. Ove komplikacije značajno utiču na kvalitet života obolelih i glavni su uzrok privremene ili trajne onesposobljenosti i prevremene smrti.

Zbog velikog broja obolelih od dijabetesa i visoke učestalosti ozbiljnih komplikacija koje prate ovu bolest, dijabetes je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema u svetu.

Ono što ohrabruje i daje nadu je da se u većini slučajeva dijabetes tip 2 može sprečiti. Pokazalo se da jednostavne promene u načinu života mogu biti veoma efikasne u prevenciji kao i odlaganju pojave dijabetesa tip 2. Svakodnevna fizička aktivnost, održavanje normalne telesne težine, zdrav način ishrane mogu smanjiti rizik za nastanak ove bolesti.

Dijabetes može da se leči. Kontrola i lečenje dijabetesa sprečiće pojavu komplikacija bolesti. Rana dijagnostika, edukacija i zdravih i obolelih, svakodnevna primena zdravih stilova života su vitalne komponente u prevenciji nastanka i lečenju obolelih od šećerne bolesti.

Pošto je tema Svetskog dana zdravlja dijabetes, Udruženje Život i zdravlje na prostoru prvog sprata Sportsko poslovnog centra Vojvodine želi da predstavi projekat „PROMENI STAV, BUDI ZDRAV“ sa ciljem da skrene pažnju na problem dijabetesa. Dijabetes može da se spreči i da se leči.

Početak i trajanje projekta:

7.04.2016-7.04.2017. godine. Trajanje: jedna kalendarska godina.

Projekat će se promovisati na manifestaciji „Promeni stav, budi zdrav“ povodom Svetskog dana zdravlja 07.04.2016 u Novom Sadu, Sutjeska 2, SPENS 1 sprat, od 9,00-16,00 časova.

Tim povodom Udruženje organizuje sledeće aktivnosti:

BAZAR ZDRAVLJA , DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI, AKREDITOVANI STRUČNI SASTANAK, PREDAVANJA ZA OSNOVNCE I SREDNOŠKOLCE, OTVARANJE IZLOŽBE RADOVA SA LIKOVNOG KONKURSA, KONKURSA FOTOGRAFIJE, KREATIVNO-EDUKACIONE RADIONICE, TAKMIČENJA I IGRE ZA DECU, PROMOCIJA I PREDSTAVLJANJE FIRMI KOJE PODRŽAVAJU ZDRAV NAČIN ŽIVOTA, PREDSTAVLJANJE I PROMOCIJA SPECIJALNOG BROJA MAGAZINA ŽIVOT I ZDRAVLJE POSVEĆENOG DIJABETESU, EKOLOŠKI PROGRAM, VOJVOĐANSKA KUĆA ZDRAVLJA.

Planirane aktivnosti na manifestaciji „Promeni stav, budi zdrav“ povodom SDZ 2016.

 1. Raspisan je konkurs za likovne radove, namenjem vrtićima, osnovnim i srednjim škola, na temu PROMENI STAV – BUDI ZDRAV, sa ciljem da se razmišlja i predstavi zdrav način života. Nagrađena će biti tri najbolja rada. Dečji radovi će biti izloženi na manifestaciji povodom SDZ na Spensu 07.04.2016.
 2. Raspisan je konkurs preko veb-portala „Konkursi regiona“ na istu temu. Tri najbolja rada će biti nagrađena, a prvi će biti na posteru i flajerima i ostalom reklamnom materijalu povodom manifestacije SDZ.
 3. Raspisan je konkurs i za najbolju fotografiju na istu temu. Tri najbolje fotografije će biti nagrađene.
 4. Svi nagrađeni radovi će biti objavljeni u magazinu Život i zdravlje kao i na našem veb-portalu.
 5. Karavan zdravlja – obuhvata niz od nekoliko Bazara zdravlja (vrše se osnovna antropološka merenja) u gradovima gde već postoje Ogranci Udruženja Život i zdravlje. Cilj bazara zdravlja je rano otkivanje dijabetesa i upoznavanje građansta sa prednostima zdravog načina života. Svaki bazar zdravlja pored merenja sadrži i edukativne banere (10 kom) na kojima su objašnjeni osnovni principi zdravog načina života (vežbanje, principi zdrave ishrane, upotreba vode, odmor, umerenost, vazduh, poverenje i dr.) Bazari zdravlja se organizuju u saradnji sa lokalnim Domom Zdravlja, Zavodom za transfuziju krvi, lokalnim Ogrankom Udruženja dijabetičara i drugim organizacijama koje žele da nam se pridruže.
 6. Akreditovan je i stručni sastanak od strane Zdravstvenog saveta Srbije pod brojem A-1-50/16 za zdravstvene radnike u trajanju od 1 sata. Predavač: mr sci. med. dr Branislav Hačko, dr sci med Zorica Plavšić
 7. Osmišljene su kreativne radionice za decu na temu „Pazi šta piješ“, „Više se kreći“ i „Gicko gricko“ koje će biti predstavljene uz igre, takmičenja, kvizove…Glavni lik će biti „Zdravko“.
 8. Zdravo školovanje – Predstavljanje mogućnosti zdravijeg načina školovanja bez upotrebe energetskih pića, alkohola, duvana, brze hrane i ostalih štetnih namirnica koja utiču na razvoj gojazanosti tj. dijabetesa. Jedan čas interaktivnog predavanja za osnovce i srednjoškolce o temi „Ulaganje u budućnost – vrednost zdravog načina života.“ – govornik prim dr Petar Borović
 9. Predstavljanje i promocija firmi koje podržavaju zdrav način života (komercijalni deo).
 10. Posebno izdanje magazina Život i zdravlje, koji je posvećen temi „Dijabetes“.

Satnica događaja povodom SDZ 07.04.2016. godine

 • 10.00h Svečano otvaranje manifestacije
 • 10.30h Otvaranje izložbe likovnih radova i fotografija sa dodelom nagrada
 • 11.00h Otvaranje programa za decu, osnovce i srednjoškolce
  Dečji program na platou ispred amfiteatra: igre, takmičenja, kvizovi.
  Glavni lik „Zdravko“ (deca predškolskog uzrasta do šestog razreda OŠ)
 • 13.00h Predavanje u amfiteatru za decu sedmog, osmog razreda OŠ i srednjoškolce.
  „Ulaganje u budućnost – vrednost zdravog načina života.“ – prim. dr Petar Borović
 • 14.00-15.00h Početak akreditovanog stručnog sastanka А-1-50/16 u amfiteatru za lekare, farmaceute, biohemičare, zdravstvene tehničare i zdrav. saradnike – 1 bod.
  „Jačanje zdravstvenog potencijala negovanjem zdravih stilova života“ mr sci. med. dr Branislav Hačko, dr sci. med. Zorica Plavšić.
 • 15.00-16.00h Početak akreditovanog stručnog sastanka А-1-199/16 u amfiteatru za lekare,farmaceute, biohemičare, zdravstvene tehničare i zdrav. saradnike – 2 boda.

„Gojaznost mladih i rani poremećaji glikoregulacije“ Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković KCS, Klinika za endokrinologiju

 • 18.00h Zatvaranje manifestacije.
Naziv organizacije koja sprovodi projekat:

Udruženje Život i zdravlje, preko svojih ogranka koji postoje u 25 gradova Srbije. Inicijativa za ovaj projekat je potekla od ogranka Novi Sad.

Partneri u sprovođenju projekata:

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA ZDRAVSTVO, SOCIJALNU POLITIKU I DEMOGRAFIJU , INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE VOJVODINE, SPENS, PSANS, RELAY…

Početak i trajanje projekta:

7.04.2016-7.04.2017. godine. Trajanje: jedna kalendarska godina.

Projekat će se promovisati na manifestaciji „Promeni stav, budi zdrav“Dijabetes može da se spreči i da se leči, povodom Svetskog dana zdravlja 07.04.2016 u Novom Sadu, Sutjeska 2, SPENS 1 sprat, od 9,00-18,00 časova.

Detaljne informacije o projektu „Promeni stav, budi zdrav“Dijabetes može da se spreči i da se leči, možete dobiti ovde.

Ocene stručnog žirija radova za idejno rešenje plakata.

OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"
Prikaži
Sakrij