Početna / Odnosi / Naučite da slušate
OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"

Naučite da slušate

Muškarci mogu imati samo korist, ako se malo potrude  i shvate potrebu žene za razgovorom o osećanjima i problemima.

Каda žena priča o nečemu, ona obično ne traži savet, rešenje ili odgovor. Ona na taj način preispituje svoja osećanja, a ako primeti da partner nije spreman da je sasluša, osećaće se odbačenom. Kroz razgovor sa svojim partnerom ona želi da ostvari prisnost i razumevanje, kao što to čini i sa svojim prijateljicama. Istinski uticaj na ženu muškarac može ostvariti ukoliko je spreman da je sasluša, ne prekida je dok govori i ne deli savete.

Razgovor o svakodnevnim problemima, problemima koji možda nikada neće nastati, kao i o nerešivim problemima, pomaže ženi da se bolje oseća. Kada shvati da je suprug spreman da je sasluša i da je postala predmet njegove pažnje, pomoći će joj da se oseća vrednom. Iako problemi na ovaj način ne nestaju, napetost se smanjuje i to će ženu učiniti smirenijom.

Žena često analizira probleme svoje porodice i prijatelja. Na ovaj način ona ispoljava svoju brigu i saosećanje. Ovo „razmišljanje naglas“, razgovor o svemu čime se njene misli bave, emocije pretočene u reči, veoma su važne za žensku intuiciju.

Za ženu je razgovor o ljudima i ljudskim odnosima sasvim prirodan, jer one na taj način pokazuju zainteresovanost za njihove živote.

Sticanje poverenja voljene osobe za njih je veoma bitno, a one to postižu tako što će sa tom osobom deliti svoja interesovanja i stavove. Ako muškarac pokazuje apatiju ili nezainteresovanost za njene teme, pokazuje da ne poznaje dovoljno njenu ličnost. Na taj način on gubi kontakt sa važnim i vitalnim delom njenog bića, a ovaj kontakt je u osnovi jednog dubokog odnosa.

Međutim, kada žena želi da podeli svoje probleme, muškarac pravi grešku pretpostavljajući da joj je potreban savet. Teško shvata, zbog čega ona postaje sve uznemirenija a on, svestan toga, sve upornije pokušava da pronađe rešenje za problem. U većini slučajeva, žena ne želi savet, važno joj je da je suprug sluša i da mu je stalo do nje.

Žena želi da bude sigurna da može slobodno i bez straha da razgovara sa svojim suprugom o svakodnevnim problemima – o brigama, neraspoloženju, o svakodnevnim događajima, poslovima, o svemu što je rekla, o uspesima i neuspesima, o deci i vaspitanju, ili o brizi za zdravlje roditelja. Ono što muškarca zbunjuje su detalji koje žena u razgovoru koristi i on često pokušava da pronađe vezu između ovih detalja i problema. Svo vreme dok žena priča, muž pokušava da pronađe rešenje za problem. Nažalost, on ne shvata suštinu. Žena, jednostavno, želi da sve svoje „tajne“ podeli sa nekim koga voli i u koga ima poverenja, kao i da oseti to isto poverenje i sa druge strane i njegovu spremnost da je sasluša. Ako suprug odbija ulogu slušaoca, ona će biti uznemirena, a rezultat je, najčešće, nepotrebna rasprava o sasvim nevažnim stvarima.

Ako muškarac shvati svoju ulogu, posveti ženi dovoljno pažnje i sasluša je, oboje će doživeti osećaj bliskosti i intimnosti koji će prevazići i njena i njegova očekivanja. Korist je obostrana. On neće više biti samo njen ljubavnik, već najbolji prijatelji i saputnik.

Nensi van Pelt

OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"
Prikaži
Sakrij