Početna / Kalkulatori / Indeks telesne mase
OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"

Indeks telesne mase

Indeks telesne mase (eng. BMI– Body Mass Index) je statistički pokazatelj uhranjenosti pojedinca. On stavlja u odnos težinu i visini, a primenjiv je za sve osobe starije od 20 godina. Iako ne prikazuje procenat masti u organizmu, BMI je koristan pokazatelj koji se jednostavno meri. Određuje se formulom:

BMI = m / h2

m – masa osobe u kilogramima
h – visina osobe u metrima.

Jedinica mere indeksa telesne mase je prema tome:  kg/m2

Vrednosti preporučenog Indeksa telesne mase (BMI-a) iste su za oba pola i on iznosi od 18,5 – 24,9 kg/m2 prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije za evropsko stanovništvo.
Sam indeks telesne mase nije savršena mera, jer će više i/ili mišićavije osobe imati viši indeks telesne mase, iako će udio masnog tkiva biti relativno nizak, tako da je pri proceeni rizika od razvoja bolesti povezanih sa gojaznošću važno uzeti u obzir i neke druge mere koje ukazuju na raspodelu masnog tkiva u telu poput odnosa obima struka i bokova, ili – još jednostavnije, samo obima struka.
Takav proračun ukazuje na stepen rizika od razvoja nekih bolesti poput visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, poremećaja nivoa masnoća u krvi, bolesti krvnih sudova uključujući srčani i moždani udar, žučnih kamenaca, osteoartritisa, nekih vrsta raka i drugih. Što je indeks viši, to je i veći rizik od oboljevanja od navedenih bolesti.

 

OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"
Prikaži
Sakrij