Početna / Ishrana / Ishrana u novoj godini
OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"

Ishrana u novoj godini

Zamislite da ste u mogućnosti da svom životu dodate zdrave, kvalitetno provedene godine. Razmislite o svim osmesima koje biste mogli da uputite ljudima, o novim prijateljima koje biste mogli da steknete i mnogim životima koje biste mogli da dotaknete. Te dodatne godine bi značile povećanje prilika u vašem ličnom životu. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Zašto ne bi bilo tako?

Da li ste znali da je kancelarija Glavnog hirurga SAD izvestila (Surgeon General’s report) da su 8 od 10 vodećih uzroka smrti u SAD-u povezani sa ishranom ili alkoholom? Ali, to nije nova informacija, nauka ovo stalno potvrđuje. Istraživanja potvrđuju da konzumiranje voća i povrća, integralnih žitarica i biljnih proteina – može da vam doda godine kvalitetnog života.

Razmotrite, na primer, Studiju o adventističkom zdravlju (Adventist Health Study). Ova istraživačka studija je trajala 30 godina i bavila se načinom i dužinom života adventista koji žive u Južnoj Kaliforniji. Zahvaljujući ovoj studiji smo saznali da adventisti, u proseku, žive sedam do devet godina duže od ostale populacije. Iako mi ne razumemo sve razloge, jasno je da izbor hrane igra jednu od glavnih uloga. Konzumiranje biljne hrane ili manjih količina životinjskih proteina vode ka dužem životnom veku i boljem zdravlju u tim dodatnim godinama.

Dijana Bojs (Diana Boyce) je počela da doživljava puninu života nakon što je uvela promene u svoju ishranu. „Znala sam da starim“, rekla je, „počela sam sve više da gajim neke vrlo nezdrave navike. S obzirom na to da imam veliku porodicu i brojne unuke, volim da ih zabavljam i dosta sam kuvala i jela lošu hranu. Znala sam da ako zaista, zaista verujem u holistički pristup zdravlju, treba da uradim nešto za sebe – morala sam nešto da preduzmem.

Tako sam počela da pazim šta jedem i krenula sam sa uravnoteženom ishranom. Počela sam da poklanjam više pažnje izboru namirnica, kada jedem i zašto jedem. To je počelo da me menja. Uskoro sam se osećala bolje. Dobila sam novi elan. Svakoga jutra, kada bi budilnik odsvirao svoje, ja se ne bih pokrila i molila za još sna. Često sam se budila i pre budilnika. Imala sam energije da radim svoj vrlo aktivan posao ceo dan. Moja težina je počela da se smanjuje i izgubila sam oko 12 kg. U isto vreme je nivo mog holesterola dramatično pao, a izgled kože i tonus mišića su se poboljšali. Jednostavno, izgledala sam i osećala se bolje.“

U Svetom pismu čitamo da je Bog stvorio čoveka i podario mu hranu koja će biti najbolja za njegov život. Izvorna hrana je bila voće, povrće, integralne žitarice i orašasti plodovi. Brojna istraživanja danas potvrđuju da upravo takva hrana smanjuje rizik od bolesti srca, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i određenih oblika raka.

Iskoristite danas prednost ovog sjajnog saveta da živite bolje. Dok planirate izmene u svojoj ishrani, otkrićete dosta dostupnih informacija o zdravoj hrani. Ali, čuvajte se obmana i ne zaboravite da nema brzih rešenja. Ključ za zdraviju ishranu, za smanjenje bolesti i duži, ispunjeniji život može se naći u bašti.

Evo tri praktična saveta da osigurate uspeh u zdravoj ishrani:

  • MAKSIMIZIRAJTE (povećajte) – biljnu hranu izborom integralnih žitarica, voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova. Nemojte stalno da jedete isto. Povećajte raznovrsnost i boje. Eksperimentišite. Maksimizujte svoj ukus. Uživajte u hrani – bez ovoga, promena neće potrajati.
  • UMERENA treba da bude količina hrane koju jedete. Jedite dok ne osetite dovoljnu sitost, a pre nego što se prejedete. Obratite pažnju na veličinu svojih porcija. Stišajte svaki stres kad jedete – jedenje treba da bude blagosloveno i da u tome uživate.
  • MINIMIZIRAJTE (smanjite) – unos životinjskih proteina. Minimizirajte rafinisani šećer pa čak i zamene za šećer. Smanjite zasićene masti. Zasićene masti su na sobnoj temperaturi obično u čvrstom ili polučvrstom stanju. Sve životinjske masti, kao što su one u mesu, živini i mlečnim proizvodima su zasićene. Brza hrana, takođe, ima zasićene masti. Minimizirajte i količinu soli koju koristite. Probajte hranu pre nego što je posolite da vidite da li uopšte treba dodavati so.

Želimo vam da uživate u ukusnoj i zdravoj hrani u novoj godini. Budite mudri i živite dugo i srećno!

OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"
Prikaži
Sakrij