Početna / Odnosi / Deca i razvod
OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"

Deca i razvod

Nema gore pomisli za jednog roditelja od te da deca ispaštaju zbog njegovih pogrešnih postupaka.

Razvod često doživljavamo kao kraj jednog naročito bolnog poglavlja u našem životu i nadamo se da će sve što on nosi sa sobom naša deca uspešno i bez posledica prebroditi i možda izvući poneku pouku. Nažalost, to nikada nije tako.

Kada govorimo o deci razvedenih roditelja, onda sa sigurnošću možemo da kažemo da negativne, često dalekosežne, posledice i te kako postoje. Na nekima od njih je i nakon dvadeset ili trideset godina primetno da su „deca razvoda“. Traume zbog rastanka roditelja postaju deo njihove individualnosti i pogađaju ih možda više nego da su usvojeni ili siročad.

Dugoročne studije pokazuju da je za ovu decu razvod roditelja preloman životni događaj, koji dramatično utiče na njihovo dalje životno usmerenje. Deca iz razvedenih brakova obično završe kao manje obrazovana od vršnjaka koji žive sa oba roditelja, a situacija je slična i sa zaposlenjem. Prvo seksualno iskustvo devojke iz razvedenih porodica doživljavaju često u mnogo mlađem uzrastu nego njihove vršnjakinje čiji roditelji nisu razvedeni. Daleko manje dece iz razvedenih brakova stupa u brak, jer sumnjaju u sebe i svoju sposobnost da ostvare trajnu vezu sa partnerom. Često žele da imaju manje dece.

Deca ostaju da žive sa jednim roditeljem ili, u nekim slučajevima, dobijaju „novog“, što veoma negativno utiče na postizanje bilo kakvih rezultata, koji bi često bili mnogo bolji da su ostali da žive čak i u disfunkcionalnoj porodici.

Narušen osećaj sigurnosti

Razvod gotovo uvek kod dece narušava njihov osećaj sigurnosti. Intuitivno strahuju da će se, ako su njihovi roditelji prestali da se vole i ostavili jedno drugo, isto to dogoditi i njima. Društvo samo pospešuje takav osećaj, a radio, literatura, a naročito televizija, neumorno propagiraju ideju o tome da razvod i nije baš veliki problem.

Kada deca znaju šta i kada očekuju, osećaju se bezbedno. Međutim, nakon razvoda se skoro uvek menja sposobnost roditelja da zadovolje potrebe svoje dece. Razvodom se roditelji suočavaju sa ogromnim problemima – sa gubitkom prihoda, novim zaposlenjem, brigom za decu ili novom vezom. Mnogi od njih su svesni da ovi problemi utiču na njihovu decu, ali žive u nadi da će deca shvatiti i da će se uskoro situacija poboljšati.

Ali, deca na naše napore ne gledaju baš kao optimisti. Iako gotovo nikada o tome ne govore, veoma su zbunjena i plaše se nastalih promena. Retki su roditelji koji su u stanju da, pored razvoda braka, očuvaju i obezbede deci porodičnu atmosferu. Deca obično moraju da se navikavaju na potpuno haotičnu porodičnu situaciju, bez obzira na to da li su u domaćinstvu sa jednim ili oba roditelja. Takva situacija može potrajati mesecima, a ponekad i godinama.

Oba roditelja generalno imaju manje vremena za svoju decu koja kasnije, o periodu posle razvoda, govore kao o vremenu velike usamljenosti. Većina dece smatra da je njihovo detinjstvo naglo prekinuto, jer im je pripala uloga čuvanja mlađe braće ili sestara ili su se čak našli u situaciji u kojoj moraju da u potpunosti preuzmu ulogu roditelja. U mnogim slučajevima deci nastalu situaciju niko nije stvarno objasnio, već su jednostavno obavešteni o toj činjenici – ponekad tek nakon što je do razvoda došlo.

Zbog navedenih okolnosti deca se često osećaju napušteno od onih koji im najviše znače. Osim toga, smanjenje prihoda može dovesti i do selidbe, a time i do promene škole, što je takođe veliki šok za decu.

Reakcija dece

Kada dečje snove o savršenom svetu iznenada rasprši razvod roditelja, može doći do unutrašnje pobune, ili neke vrste inata i deca su dugo veoma tužna. Deca sa ovakvim emocionalnim ranama, koje im do tada nisu bile poznate, skoro nikada i nikome o tome ne govore. Njihov dečji um često ih dovodi do zaključka da su ona, na neki način, kriva za razvod svojih roditelja.

Naravno, deca neće zauvek kriviti sebe. Što su starija, krivicu će sve više prebacivati na oca, majku ili oba roditelja. Mnogo njih zbunjeno je i ne razume razlog i pozadinu razvoda svojih roditelja. Iako o ovoj temi neće razgovarati sa svojim roditeljima, to ih može mučiti godinama i svo vreme pokušavaće da shvate čija je krivica.

Ako je roditelj u stanju da prizna svoju grešku, a da pritom izbegne kritikovanje drugog roditelja, poštedeće dete teške situacije. Roditelj koji priznaje svoje greške i dozvoli detetu da se isplače zbog svega, priprema teren za komunikaciju i izlečenje. Ali, čak i kada se deci jasno da do znanja da nisu kriva za razvod, ona neće biti potpuno rasterećena. Roditelji će morati da ih uveravaju mesecima i godinama i tek kada odrastu bolje će razumeti.

Deca iz razvedenih brakova u poređenju sa decom čiji roditelji žive u braku daleko su podložnija lošim uticajima i sklonija porocima kao što je droga, alkohol ili prostitucija. Protiv toga se možete boriti tako što ćete biti aktivno prisutni u njihovim životima. Ako želite da imate uticaj na decu i ako želite da ih zaštitite, morate biti deo njihovih života. Morate imati razumevanja za ono što proživljavaju.

U mnogim slučajevima dešava se da zbog razvoda dete više vremena provodi pored roditelja koji je povređen, ili teže podnosi situaciju. Veoma retko se događa da dete ostane neutralno i ne izabere nijednu stranu. To je sasvim prirodno, ali dodatno komplikuje situaciju deteta, jer je njegovo srce uvek uz oba roditelja. Dete ima duboka osećanja, ali se boji da ih ispolji da ne bi povredilo drugog roditelja sa kojim živi. Razvod primorava dete da živi dvostrukim životom, da stoji na tankom ledu i da prilagođava svoje ponašanje i jednom i drugom roditelju.

Uradite sve što do vas stoji kako biste oslobodili svoju decu ovako velikog unutrašnjeg stresa. Ne dozvolite da deca čuju bilo kakve negativne komentare o vašem bivšem partneru.

OnLine kurs "Zdravlje u vašim rukama"
Prikaži
Sakrij